Mindfulness - Holland
Castricum en omgeving
Lid VMBN categorie 1
Ga naar de inhoud
8 Weken mindfulness
Een introductie van de mindfulness aandachttraining.

Meditatie is geen vlucht, het is een rustige ontmoeting  met de werkelijkheid.
Thich Nhat Hanh


Gedurende de 8 weekse training leert u, op een vriendelijke wijze, inzicht te krijgen in de werking van uw "automatische piloot". Meer bewustzijn daaromtrent impliceert dat het gevoel van innerlijke vrijheid toeneemt. Niet meer automatisch meegaan in alles wat zich maar aandient, maar juist om een meer bewuste omgang hiermee, te realiseren.
Het gevolg daarvan is, meer ontspanning in leven, werken, relaties, moeilijke situaties etc. Kalmte in u zelf brengen wil ook zeggen kalmte brengen in de omgeving en in uw handelen.
De training kent een aantal thema's die betrekking hebben op het verkennen van de gebieden lichaam, denken en voelen. 8 Avonden gaat u hiermee oefenen samen met de trainer en de groep. Materiaal mindfulness hollandU krijgt een uitgebreid werkboek en audiomateriaal mee, met als bedoeling dat u dagelijks gaat oefenen. Iedere week kent weer andere oefeningen die betrekking hebben op het thema van de betreffende avond. Het is belangrijk dat u daarvoor een vaste tijd uittrekt waarbij u niet gestoord kan worden. (Huisgenoten, telefoon e.d.) Reken voor de oefeningen ongeveer 45 minuten per dag. Het effect van de trainingen valt of staat met het dagelijkse oefenen.
Mindfulness
DENKEN

Na de verkenning van het lichaam gaat u leren om het denken op een vriendelijke manier te benaderen. Het leren observeren van gedachten krijgt, in deze training veel aandacht. Niet om gedachten te doen stoppen of af te dwingen, maar juist om gedachten als gedachten te leren schouwen. Het is belangrijk om te ondervinden dat gedachten geen feiten zijn, maar gedachten. Sommige gedachten kunnen erg hardnekkig of vervelend zijn, zodanig dat ze de aandacht geheel opeisen. Malende gedachten houden ons vaak uit de slaap en kunnen andere onwillekeurige spanningen oproepen. De oefeningen die daarin worden aangeboden zijn het zitten in aandacht en aandacht voor de adem.
Mindfulness
LICHAAM

Als eerste is het lichaam aan de beurt om te onderzoeken. Signalen van stress of ongemak worden altijd via het lichaam afgegeven. Helaas wordt dat niet altijd bewust opgemerkt waardoor signalen vaak worden genegeerd. Het lichaam schouwen, haar begrenzingen en mogelijkheden verkennen, is de eerste fase van de 8 weekse mindfulness aandachttraining. Daartoe gebruikt mindfulness de bodyscan en yoga. Met de bodyscan wordt op rustige, meditatieve wijze het lichaam van teen tot kruin met aandacht verkend. De yoga leert waar de grenzen en mogelijkheden van het lichaam liggen. Een yoga die iedereen, ongeacht de lichamelijke toestand, kan doen. De yogalessen worden verzorgd door een yoga docente.
Mindfulness
ZIJN

Met ZIJN wordt vooral bedoeld het schouwende beginsel van opmerkzaamheid. Het is de situatie waarin je niet bent meegenomen door de inhoud van een gedachte, lichamelijke gewaarwording of emotie. DAT van waaruit alles wordt geschouwd, geobserveerd, gezien, of nog beter gezegd,  -omvat -  zonder daar afgescheiden van te zijn. De helderheid van het moment. Niet iets dat verworven kan worden of aangeleerd, het is er al. Bij ieder levend wezen. Mindfulness kan hierbij behulpzaam zijn als een methode van ont-wikkeling, of ont-dekking.
Mindfulness
VOELEN

Een ander belangrijk aspect in de training is het aspect van voelen, van emoties, lichamelijke gewaarwordingen, of mentale spanning zoals zenuwachtigheid of boosheid. Maar ook rouw, verlies van een geliefde of gezondheid brengt vaak veel emoties en spanning met zich mee. Ook daar is het belangrijk dat het gezien en verwelkomt kan worden, in plaats van wegstoppen of dramatiseren. Ook emoties horen bij het leven. Ze helpen bij verwerking en heling zodra je er een open, vriendelijke, bewuste houding naar toe weet te ontwikkelen. Ook hieraan wordt aandacht besteed via het zitten in aandacht en de adem.
Mindfulness Holland.nl is de naam van de website van Volker Hinten Mindfulness trainingen te Castricum. De trainingen worden regelmatig aangeboden en kunnen op basis van open inschrijvingen worden gevolgd. De training kost € 350,- De trainer is VMBN categorie 1 gecertificeerd, waardoor er meestal mogelijkheid is op een vergoeding via de AV van uw ziektekosten.

www.mindfulness-holland.nl
Eerstvolgende trainingVooralsnog ivbm Covid geen groepstraining
Individueel
Op afspraak
Meditatiegroep zondag tussen 9.30 en 11.30
Agenda
Over  Mindfulness Holland
1
2
3
Terug naar de inhoud