U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Mindfulness historie

Mindfulness aandachttraining is ontstaan in de jaren zeventig. Jon Kabatt Zin, van oorsprong moleculair bioloog, is de grondlegger van de mindfulness aandachttraining zoals we dat vandaag de dag kennen, en veelvuldig wordt aangeboden. Hij was werkzaam in het academisch ziekenhuis van de universiteit van Massachusetts. Wat hem opviel was dat patiënten die uitbehandeld zijn, nog weinig kunnen verwachten van de medische wetenschap. Men krijgt dan toch vaak te horen dat het zaak is te leven met de pijn, het slechte bericht, de invaliditeit en/of het verlies. Maar hoe? Dat blijkt nog lastig uit te leggen. Vandaar dat hij besloot een methode te ontwikkelen die gebruik maakt van meditatie en yoga, waarbij de focus vooral ligt op aandacht, opmerkzaamheid. Yoga en meditatie kan je terugvinden in bijna alle stromingen die door de eeuwen heen zich bezig hielden met spiritualiteit en zelfonderzoek. Het boeddhisme, de christelijke en mohammedaanse mystiek, yoga, hindoeïsme,advaita enzovoorts.
 

Jon Kabatt Zin

Mindfulness historieMindfulness historieDe methode die hij ontwikkelde paste hij toe in de door hem geopende stress reductie kliniek vlak bij het academische ziekenhuis waar hij werkzaam was. Het bleek enorm succesvol te zijn. Vooral ook omdat het niet specifiek voor een bepaalde groep patiënten was opgezet, maar voor iedereen, ongeacht de gestelde diagnoses. Meerdere ziekenhuizen namen zijn methode over en de belangstelling groeide dusdanig dat er tegenwoordig veel wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Over die periode kunt u o.a. ook lezen in het door hem geschreven boek "handboek voor meditatief ontspannen."
 

MBSR en MBCT

De methode zoals Jon Kabatt Zin die ontwikkelde heet officieel Mindfulness-Based Stres Reduction. (MBSR)
De psychologen Zindel Segal, Mark Williams en John Teasdale, pioniers op het gebied van de cognitieve gedragstherapie, naar een manier om de effecten van cognitieve therapie, bij mensen met een depressie, ook voor de langere termijn te waarborgen. Het bleek dat veel patiënten na het volgen van de therapie binnen een jaar weer een terugval in hun depressie vertoonden. Bij toeval ontdekten ze de succesvolle mindfulness training van Jon Kabatt Zin. Zij ontwikkelden op basis van de MBSR een variant waarbij elementen uit de cognitieve therapie werden ingebracht. Officieel de Mindfulness-based Cognitive Therapy (MBCT).