U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Mindfulness en gezondheid

Gezondheid is een gegeven dat we over het algemeen als vanzelfsprekend aannemen. Het wordt gedefiniëert als "zonder mankementen zijn." Vaak wordt "ongezond" zijn gezien als "eigen schuld." Dan moet je maar minder vet eten, of meer bewegen of niet roken." Of boze tongen die beweren dat het een straf van God is, of het zal je "karma"wel zijn ... In ieder geval allemaal houdingen die als negatief gekenmerkt kunnen worden. Er is een soort van maatschappelijke obsessie met gezondheid ontstaan waar "een ieder aan zal moeten geloven".
 
Het lastige hiervan is dat deze obsessie met gezondheid als het ware wordt geïnternaliseerd. Ziek zijn wordt omgeven met schuld, met gevoelens van "onwaardig" zijn en dat leid in veel gevallen tot depressie, isolement en een afkeer van de kwaal waar men aan lijdt. Of een houding waarbij de kwaal wordt genegeerd, wordt ontkent, en onwillekeurig tot een chronische kwaal leidt of nog erger.
 
Mindfulness zal niemand, volgens deze definities, "gezond" maken. Vanuit het perspectief van mindfulness kunnen gezonde mensen heel goed te maken hebben met ziekte, kunnen gezonde mensen invalide zijn, of chronisch ziek.
De mindfulness -definitie van gezondheid gaat niet verder dan bewust of onbewust.
 
Mindfulness biedt je gereedschappen die helpen, op bewuste wijze, om te gaan met lichamelijke gezondheid, met ziekte en met invaliditeit.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?